Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Turism durabil
Adaugat la data de 30.10.2012

Tuturor ne plac vacantele, insa acestea pot avea un impact major asupra mediului si asupra comunitatiilor pe care le vizitam. Ce putem face pentru a ne asigura ca suntem pe cat posibil de responsabili atunci cand calatorim?

Mai putine calatorii

Ai fost vreodata tentat de un zbor spre o destinatie noua care costa doar cativa lei? Nu esti singurul. Cresterea numarului de zboruri ieftine inseamna ca din ce in ce mai multi oameni isi pot permite o vacanta pe plajele din Spania sau Grecia sau un sfarsit de saptamana la Paris, Berlin, Amsterdam sau in alt oras european.
Turismul este una dintre industriile cu cea mai mare si mai rapida dezvoltare din lume. In 2007, peste 900 de milioane de turisti au calatorit intr-o tara straina, iar Organizatia Mondiala a Turismului prevede ca pana in 2020 se va ajunge la un numar de 1,6 miliarde de turisti.
Vacantele au un impact real asupra mediului si asupra vietii celor care traiesc in locurile pe care le vizitam. Construirea unor noi hoteluri si statiuni duce la cresterea nivelului de poluare a apei si a solului si creeaza o presiune asupra mediului. Coasta mediteraneeana, de exemplu, a cunoscut o dezvoltare exagerata in ultimii 30 de ani. La nivel local, s-a produs o degradare a mediului, au fost distruse habitate naturale si multe dintre lucrurile care la inceput constituiau o atractie pentru turisti s-au schimbat .
Nu costa prea mult sa te deplasezi, dar mai exista si un alt cost sub forma amprentei de carbon pe care o lasi. Calatorile cu avionul reprezinta una dintre cele mai mari surse de emisii de carbon.
Asta nu inseamna ca nu mai poti sa pleci niciodata in vacanta sau ca trebuie sa ai o vacanta speciala, ‘ecologica’ , toate ca n-ar fi rau. Putem sa ne asiguram ca vacantele noastra au un impact pozitiv si putem sa contribuim la protectia mediului, a traditiilor locale si a culturii specifice locurilor pe care le vizitam alegand turismul durabil.

Ce este turismul durabil?
In industria turistica se vorbeste din ce in ce mai mult despre turismul durabil. Aceasta inseamna:
-    respectarea culturii locale si a mediului natural
-    recunoasterea faptului ca apa si energia sunt resurse pretioase pe care trebuie sa le folosim cu grija
-    protectia speciilor de animale si a plantelor aflate in pericol de disparitie si conservarea mostenirii naturale si culturale a locurilor pe care le vizitam

Stiati ca  ...?
Exista deja in jur de 50 de destinatii in reteaua EDEN – asa ca daca esti curios si vrei sa incerci o destinatie mai putin cunoscuta in urmatoarea vacanta, viziteaza site-ul www.edenineurope.eu. Poti sa faci si comentarii despre locurile pe care le-ai vizitat!


Pasii mici pot avea o influenta mare
Sunt o multime de lucruri marunte pe care poti sa le faci pentru a contribui la reducerea impactului social al vacantelor si asupra mediului.
-    Daca este posibil, alege trenul in locul avionului – vei putea astfel sa vezi mai mult dintr-o tara si sa cunosti mai multi oameni.
-    Opreste intotdeauna aerul conditionat si stinge luminile atunci cand pleci din camera de hotel/motel.
-    Asculta la economisirea apei lasand la spalat prosoapele de la hotel numai atunci cand este nevoie si nu in fiecare zi,
-    Sprijina economia locala in loc de o pizza – cu exceptia cazului in care te afli in Italia, desigur!

Alte idei bune...
-    Urmeaza traseele marcate atunci cand faci o excursie in natura; asa nu vei provoca eroziunea solului si nici nu vei produce alte efecte negative
-    Respecta speciile amenintate cu disparitia necumparand produse care exploateaza viata salbatica, duc la distrugerea habitatelor sau privin de la animale aflate in pericol de disparitie
-    Nu arunca gunoaiele pe jos; chiar daca vezi ca asa fac localnicii, da tu un exemplu!
-    Ai grija atunci cand faci fotografii; nu uita sa ceri permisiunea atunci cand fotografiezi persoane.

Mai multe optiuni

Ai auzit vreodata de statiune balneara din Sveti Martin na Muri, din partea cea mai de nord a Croatiei, aproape de granita cu Slovenia si Ungaria? Dar de districtul Clonakilty de pe coasa de sud-vest a Irlandei? Pare un loc bun pentru spectacole muzicale live… Exista multe destinatii in Europa catre care turistii se indreapta de ani de zile, insa inca mai exista locuri nealterate, cu peisaje frumoase, istorie, cultura si mancare buna!

Si fiindca sunt inca nedescoperite, vacantele in multe dintre aceste locuri sunt relativ ieftine si de multe ori se poate ajunge la ele cu trenul – reducand astfel si emisiile de carbon.

Reteaua EDEN

Pentru a incuraja turismul durabil, Comisia Europeana a creat reteaua EDEN care inseamna Destinatii Europene de Excelenta (in engleza: European Destinations of Excellence). Regiunile care doresc sa fie incluse in aceasta retea trebuie sa demonstreze ca mediul, traditiile locale, cultura si mostenirea istorica sunt respectate.

Poate ti-ar placea o excursie in Muntii Troodos din Cipru pentru a vedea celebrul munte Olimp? Sau ai prefera o plaja insorita? Specchia din sudul Italiei poate fi urmatoarea ta destinatie de vacanta.

Pentru a afla mai multe informatii:
www.sustenergy.org
www.erec-renewables.org > Renewable Energy
http://ec.europa.eu/research/energy > Sustainable Energy Systems

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri