Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Regulamentul (CEE) nr. 2092 din 1991 privind modul de obtinere ecologica a produselor agricole
Adaugat la data de 17.08.2010


Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 privind modul de obtinere ecologica a produselor agricole si modul de prezentare a acestora si a marfurilor alimentare, a fost adoptat de catre Consiliul European pe 24 iunie 1991. Acesta s-a manifestat ca rezultat al demersurilor de recunoastere reglementara a agriculturii ecologice din cateva tari membre si ca afirmare a dorintei de a se clarifica, in ochii consumatorului, notiunea de agricultura ecologica, luptandu-se indeosebi cu numeroasele fraude de pana atunci.
Acest regulament are ca scop efectiv fixarea de reguli comune care sa se aplice in obtinerea de produse ecologice de natura vegetala in comunitate. Aceste reguli sunt completate de catre Consiliul European, mai intai in 1992, iar apoi in 1995, cu posibilitatea de a dezvolta un logo sectorului de agricultura ecologica si cu diverse reguli tehnice privind mai ales regimul de etichetare si import. In consecinta, Comisia Europeana a adoptat diverse reguli, pentru a aduce la zi sau a imbunatati anexele tehnice ale Regulamentului (CEE) nr. 2092/91.
Pe 19 iulie 1999, Consiliul European a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1804/99, care fixeaza reguli comunitare privind obtinerea de produse ecologice de origine animala si creeaza, de asemenea, un cadru reglementar concret pentru ca legislatia comunitara sa cuprinda pe viitor atat productia vegetala cat si cea animala.
Regulamentul Consiliului prevede un mandat pentru Comisia Europeana de a adopta modalitati de aplicare si mai ales de modificare, daca e necesar, a anexelor tehnice ale regulamentului. Aceasta da posibilitatea de a tine la zi dispozitiile regulamentului in raport cu dezvoltarea tehnica si specifica si cu conditiile pietei de produse obtinute prin agricultura ecologica.
Crearea unui logo al comunitatii pentru agricultura ecologica, in martie 2000, a venit sa intareasca, simultan, protejarea produselor ecologice, fie vegetale, fie animale, impotriva fraudelor si valorificarea acestora.
Sectorul de aplicare a regulamentului
Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului se aplica produselor vegetale si animale neprelucrate, produselor agricole prelucrate destinate alimentatiei omului si animalelor si produsele care prezinta pe etichete reclame sau documente comerciale cu indicatii care se folosesc in fiecare stat membru, sugerand cumparatorului ca produsul respectiv a fost obtinut dupa modelul ecologic definit in regulament.
Normele fixate prin aceasta reglementare (de exemplu, in materie de inspectie), nu se impun decat in masura in care producatorul doreste sa afiseze pe produsul sau asemenea indicatii.
Consiliul a definit, pentru fiecare limba, cate un termen care e considerat cel mai potrivit pentru modul de producere definit in regulament si care beneficiaza intr-o maniera particulara de protectia acordata de acesta. E vorba, mai ales, de urmatorii termeni:
         - in spaniola: ecologic;
         - in daneza: ecologic;
         - in germana: biologic;
         - in greaca: biologic;
         - in engleza: organic;
         - in franceza: biologic;
         - in italiana: biologic;
         - in olandeza: biologic;
         - in portugheza: biologic;
         - in finlandeza: organic;
         - in suedeza: ecologic.
Mai mult, pe perioada adoptarii Regulamentului (CE) nr. 1804/99, aceasta protectie s-a extins la derivatele uzuale ale acestor termeni ( ca: �bio�, �eco� etc. ) si pentru diminutivele acestora, combinate sau nu.
In pofida prevederilor expuse in Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, regulile referitoare la produse conventionale se aplica in aceeasi masura.
Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 nu poate decat sa ia masuri stricte, dar mai putin riguroase in unele cazuri decat cele prezentate in reglementarea generala a Comunitatii privind agricultura conventionala si produsele destinate alimentatiei umane. Astfel, se gasesc in aplicare si dispozitii generale care administreaza productia, prelucrarea, comercializarea, etichetarea si controlul produselor agricole si a celor de consum alimentar conventionale. La acest lucru se refera toate regulile in materie de siguranta a sanatatii omului.

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri