Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Neagu Djuvara, cateva idei remarcabile
Adaugat la data de 03.06.2015

    1.       Uitandu-ma în istorie, descopar ca, pe masura ce esti mai laudat cand traiesti, cu atat esti mai uitat dupa moarte.

2.      Ma întristeaza ca noi nu avem ceea ce scandinavii, dupa multe secole de educaÈ›ie, au deja în sange – chestia cu cinstea. La noi, lucrul asta nu exista de veacuri. De ce? Pentru ca am avut o istorie a È›arii atat de vitrega, ca într-adevar nu puteam sa supravieÈ›uim fara sa smecherim… ca sa subzisti, nu-i asa? În timpul comunismului era (dintr-o perspectiva) justificat sa smecheresti ca sa subzisti. Daca nu, erai turtit! Masele au iesit din 50 de ani de comunism cu o mentalitate inconstienta ca spaga, smecheria sunt un mijloc indispensabil de supravieÈ›uire.

3.      Pe Emil Cioran l-am iubit, ce mai tura-vura! Tipul e genial! De aceea ma supara ca în Romania e mai puÅ£in venerat decat Mircea Eliade.

4.      AmbiÈ›ia ma È›ine tanar. Din nefericire, nu poÈ›i recomanda cuiva sa fie ambiÈ›ios, pentru ca asta e o trasatura pe care o ai sau nu o ai. Dar ca sa faci ceva în viaÈ›a e musai sa fii ambiÈ›ios, sa vrei sa faci ceva, altfel te prabusesti psihic.

5.       Am fost un student permanent.

6.      Unul dintre beneficiile celor care învaÈ›a pe parcursul întregii vieÈ›i este capacitatea de a fi cat mai rar depasit de situaÈ›ie – acolo unde muncim sau acolo unde ne aduce istoria.

7.       Primul lucru pe care trebuie sa îl facem pentru brandul nostru de È›ara e sa scriem istorie cinstita!

8.      Îndarjirea mea a fost de a fi un bun student toata viaÈ›a. Și cand am plecat la pensie, la varsta de 68 de ani, am venit la Paris si m-am inscris la scoala de limbi orientale, am facut o licenÈ›a în sarbo-croata. Între 68 si 72 de ani!

9.      NaÈ›ionalismul asta exacerbat l-au avut si comunistii, dar si alÈ›ii – Iorga, de exemplu, care era un supra-dotat: stiÈ›i ca deÈ›ine recordul mondial al scrisului: a scris 1.300 de carÈ›i si 13.000 de articole, pe langa editorialul zilnic din ziarul lui politic. Asta nu exista în toata istoria universala! Dar din pacate avea o prejudecata de exaltare a neamului romanesc care nu e rentabila în strainatate! Sa stiÈ›i ca nu suntem respectaÈ›i nu din cauza ca n-am jucat un rol important în istorie, ci fiindca minÈ›im! De aceea nu suntem preluaÈ›i de catre istoricii din occident. De îndata ce vom fi cunoscuÈ›i cu o istorie veridica, sa vedeÈ›i ce repede ne ocupam locul cuvenit. Noi le umflam asa de mult, ca ajungem sa nu fim luaÈ›i în serios.

10.   Adevarata zi de independenÈ›a a Romîniei este pe 10 mai 1877. Întotdeauna m-am pronunÈ›at cu furie împotriva alegerii zilei de 1 decembrie ca zi naÈ›ionala, pentru ca nu este ziua cand s-a facut Romania mare, e doar ziua cand doua provincii au cerut sa fie primite în regatul roman. Adevarata data cand Romania s-a facut mare, juridic vorbind, e 24 decembrie - decretul Regelui ca accepta cele trei, patru cereri de asociere la micul Regat al Romaniei. Adevarata zi de independenÈ›a este pe 10 mai 1877.

11.    Necinste nu este doar ca furi – e ca nu te È›ii de cuvant, ca nu esti la ora la care spui ca esti, ca nu-È›i faci treaba care trebuie

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri