Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Impactul schimbarilor climatice
Adaugat la data de 28.10.2012

Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai mari amenintari economice, sociale  si asupra mediului cu care ne confruntam in prezent si, daca nu luam masuri, consecintele asupra lumii noastre vor fi foarte grave.
In ultimii 100 de ani, temperatura media a crescut cu 0,74 grade C. Poate nu pare mult, dar in deceniul 1990-1999 s-au inregistrat cele mai mari temperaturi din ultimii 1000 de ani, iar 12 din ultimii 13 ani se numara printre anii cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata. Grupul Intergyvernamental pentru Schimbarile Climatice – un organism al O.N.U. care reuneste experti in domeniul climei din toata lumea – a previzionat ca este probabil ca temperatura medie globala sa mai creasca cu 1,8 grade C pana la 4 grade C si cu 6,4 grade C in cel mai rau caz pana in anul 2100.

Care sunt cauzele schimbarilor climatice?
Acestea se reduce la stilul nostru de viata in prezent, in special in regiunile mai bogate si dezvoltate ale lumii cum este Europa. Sistemele noastre de transport, centralele care ne dau electricitate, fabricile care produc bunurile pe care le cumparam, energia pe care o folosim sa ne incalzim casele si agricultura prin care ne obtinem hrana, toate produc cantitati enorme de gaze cu efect de sera – in special dioxid de carbon (CO2) – care modifica clima globala.
Plantele si copacii absorb CO2, dar noi producem mai mult decat ele pot sa absoarba. Incendierea sau taierea copacilor pentru a obtine terenuri agricole sau in alte scopuri inrautatesc si mai mult situatia, CO2 ajungand din nou in atmosfera.

Care este impactul schimbarilor climatice?
- Schimbarile climatice duc la cresterea frecventei si a gravitatii fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi inundatiile, furtunile, seceta si valurile de caldura.
 - Calotele polare se topesc si daca stratul de gheata din Groenlanda se topeste in intregime – ceea ce se poate intampla in cateva sute de ani – e posibil ca nivelul apei marilor sa se ridice cu pana la sapte metri inundand orasele aflate in zonele de coasta din intreaga lume.
- Ghetarii din Muntii Alpi au pierdut aproape doua treimi din volum din 1850 pana in prezent, iar aceasta tendinta s-a accelerat din 1980. Unele statiuni de ski se adapteaza la incalzirea globala producand zapada arficiala, insa acest lucru agraveaza problema prin utilizarea unei cantitati si mai mari de energie.
- Schimbarile climatice care se produc in lume pot duce la aparitia unor conflicte regionale si pot provoca foamete si migratia unui numar de refugiati in cautare de mancare, apa si combustibili.
- Daca temperaturile la nivel global cresc cu 2,5 grade C peste nivelurile pre-industriale, alte 2,4 pana la 3,1 miliarde de oameni din toata lumea vor suferi probabil din cauza resurselor limitate de apa, pe langa cele 1,2 miliarde care se confrunta deja cu aceasta problema.
- Schimbarile climatice maresc riscurile la adresa sanatatii oamenilor si animalelor prin raspandirea bolilor tropicale, reducerea surselor de apa si fenomene meteorologice extreme. Un val de caldura care a lovit Europa in 2003 a cauzat moartea a aproximativ 70.000 de oameni, majoritatea persoane in varsta.
- Animalele si plantele nu pot face fata temperaturilor care cresc rapid. Un studiu arata ca schimbarile climatice ar duce la disparitia unei treimi din speciile de pe Terra pana in 2050.

Stiati ca ... ?
Agricultura nu produce cantitate semnificativa de emisii de CO2, spre deosebire de fertilizatori si animale. Fermele europene contribuie cu 9 la suta la emisiile de gaze cu efect de sera din Europa. Stiati ca o mare parte din gazele cu efect de sera produse in agricultura rezulta din metan (CH4)? Acesta este eliberat in atmosfera atunci cand oile, vacile si alte animale cu patru stomacuri ca girafele si camilele elimina gazele de stomac.
Emisiile provenite de la ferme au scazut cu 20% din 1990; noi tehnici precum hrana mai buna a animalelor si tractoarele care folosesc o tehnologie avansata ar trebui sa le reduca si mai mult.

Pentru a afla mai multe informatii:
www.sustenergy.org
www.erec-renewables.org > Renewable Energy
http://ec.europa.eu/research/energy > Sustainable Energy Systems

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri