Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Eficienta energetica in cladiri. Legea nr. 372 din 2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Adaugat la data de 31.10.2012

     Proiectul “Eficienta Energetica in Cladiri” al World Business Council on Sustainable Development, precum si companiile membre ale acestuia, au realizat un raport in care au explicat dificultatile intimpinate de industria de constructii in introducerea cladirilor ecologice. Una dintre concluziile acestui raport a fost si faptul ca toate costurile suplimentare necesare pentru construirea unei cladiri semnificativ mai eficiente nu depasesc 5% din costurile totale, precum si faptul ca profesionistii de pe piata imobiliara si de constructii supraestimeaza costurile constructiilor verzi. “Exista, de asemenea, problema “oului si a gainii” in regiune: multi furnizori de tehnologie, materiale, expertiza nu considera regiunea ca o piata adecvata pe care sa fie prezenti. Astfel, cei care doresc sa construiasca mai eficient sunt preocupati ca expertiza si componentele necesare sunt foarte scumpe si greu de procurat. Datorita implicarii noastre in acest sector, am reusit sa intelegem preocuparile fiecarui grup. De aceea, este important sa transmitem prin intermediul acestei conferinte semnalul ca multi dintre jucatorii de pe piata sunt pregatiti sa construiasca eficient”, a declarat Borncamp.
       Companiile, cat si persoanele fizice sunt interesate sa detina, sa inchirieze sau sa locuiasca in cladiri verzi unde  costurile de operare sunt mai reduse cu pana la 60% pe durata de viata a cladirii. Costurile presupun o calitate ridicata si implica un confort mai bun, iar in cazul companiilor o crestere a productivitatii angajatilor.
Desi legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor prevede ca imobilele ridicate dupa anul 2007 sa fie eficiente energetic, Romania este o piata aflata inca la inceput.
Piata constructiilor verzi este singurul domeniu din constructii care nu a inregistrat pierderi in ultimii ani, ci mai degraba cresteri semnificative. Scot Horst, vicepresedintele Consiliului American pentru Cladiri Verzi si responsabilul cu sistemul de certificare voluntara LEED, declara ca in SUA, in timp ce sectorul constructiilor, per ansamblu, a inregistrat o scadere de 70%, segmentul constructiilor verzi a crescut cu 30-40% in ultimul an.
Dupa o analiza a constructiilor care au obtinut sau sunt in curs de obtinere a unei certificari voluntare (LEED sau BREEAM), Anca Bieru, reprezentantul Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), spune ca numarul acestora este mic, in jur de 20 de proiecte.
Certificarile voluntare pentru cladiri verzi sunt cautate mai ales de catre dezvoltatorii de proiecte comerciale, spatii de birouri sau proiecte rezidentiale mari si au inceput sa trezeasca interes in randul acestora doar in ultimii doi, trei ani. Piata romaneasca de constructii verzi nu se rezuma insa doar la cladirile certificate. In acceptiunea RoGBC, o „constructie verde” inseamna o cladire care implica o calitate inalta a executiei, cu eficienta energetica ridicata si cu un impact redus asupra mediului. Tot mai multi dezvoltatori, interesati sa ramana in continuare in Romania, se orienteaza strategic in planificarea viitoarelor proiecte spre constructiile verzi, fiind tot mai atrasi de ideea obtinerii unei certificari voluntare pentru proiectele lor.
Cladirile ecologice necesita o colaborare mai buna intre partile implicate in procesul de proiectare: arhitecti, ingineri, furnizori de tehnologii si materiale, etc.

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri