Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Drepturile pasagerilor pe transportul aerian Regulamentul (CE) nr. 261-2004
Adaugat la data de 29.10.2012

Drepturile pasagerilor pe transportul aerian sunt reglementate la nivel comunitar prin:
Regulamentul (CE) nr. 261/2004.
Regulamentul (CE) nr. 261/2004
Regulamentul doreste sa ofere protectie pasagerilor pe transportul aerian. In acest sens,
Regulamentul stabileste drepturile minime ale pasagerilor pentru cazurile identificate in acesta.
In ce cazuri se aplica prevederile Regulamentului?
• Regulamentul se aplica atunci cand are loc unul din urmatoarele incidente:
- refuz la imbarcare;
- anulare zbor;
- intarziere prelungita;
- declasare;
- neinformare pasageri.
• Regulamentul se aplica in cazul zborurilor care:
- pleaca de pe un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru;
sau care
- pleaca de pe un aeroport situat intr-un stat care nu este membru al UE spre un aeroport comunitar, iar zborurile sunt efectuate de transportatori UE.
Care sunt pasagerii care pot beneficia de prevederile Regulamentului?
Orice pasager aflat intr-una din situatiile mentionate mai sus, indiferent de nationalitate ori de cetatenie (indiferent daca este sau nu cetatean al unui stat membru UE).
Cand nu se aplica prevederile Regulamentului?
Regulamentul nu se aplica in cazurile in care pasagerii calatoresc gratuit sau la un tariff redus, care nu este disponibil direct sau indirect publicului. Cu toate acestea,
Regulamentul se aplica atunci cand pasagerii au bilete emise de un transportator aerian sau de un tour operator in cadrul unui program de fidelizare a clientelei sau al unui alt program comercial.
Regulamentul nu se aplica in cazul in care pasagerii calatoresc cu elicopterul sau cu o cursa charter privata.
Regulamentul nu se aplica, de asemenea, in situatii precum: bagaje pierdute, avariate, intarziate; accidentarea pasagerilor; alte probleme generale ce pot aparea in relatia pasager-linii aeriene.
Atentie!
In cazul situatiilor mentinate mai sus, cand nu se aplica prevederile Regulamentului, pot fi contactate centrele europene ale consumatorilor, aflate in fiecare stat membru al UE.
In Romania, Centrul European al Consumatorilor – APC Romania are urmatoarea adresa: Bd. Nicolae Balcescu, nr. 32-24, et. 4, ap. 16, sector 1, cod 010055, Bucuresti,
tel/fax: +40 (0) 21 315.71.49,
e-mail: office@apc-romania.ro,
web: www.apc-romania.ro
O lista cu toate Centrele Europene precum si cu datele de contact ale acestora, puteti gasi la: http://ec.europa.eu/consumers/redress/ecc_network/webcenters_en.htm.
Ce drepturi prevede Regulamentul pentru pasageri?
Regulamentul prevede pentru pasageri urmatoarele drepturi:
- de a fi informati;
- de a primi asistenta (mese, bauturi racoritoare, cazare, transport, telefon/fax);
- de a li se rambursa contravaloarea biletului;
- de a fi redirectionati;
- de a primi compensare.
Daca doriti o mai buna intelegere a drepturilor Dvs., puteti consulta Ghidul informativ (Intrebari si Raspunsuri) elaborat de Comisia Europeana in urma intalnirilor dintre reprezentantii Comisiei, ai autoritatilor competente cu supravegherea aplicarii
Regulamentului si ai companiilor aeriene.
Care sunt autoritatile competente sa asigure respectarea Regulamentului?
Prin Hotararea Guvernului nr. 1912/2006, ANPC a fost desemnata ca organism national responsabil cu luarea masurilor pentru asigurarea aplicarii Regulamentului.
ANPC este competenta sa instrumenteze reclamatiile care se refera la un incident ce a avut loc pe teritoriul Romaniei, reclamtii ce pot fi primite atat de la pasageri cu cetatenie romana cat si de orice alti pasageri care beneficiaza de prevederile Regulamentului.
Fiecare stat membru este obligat sa desemneze un organism responsabil cu luarea masurilor pentru asigurarea aplicarii Regulamentului. Lista organismelor responsabile din toate statele membre poate fi descarcata: ..
Ce ar trebui sa faca un pasager care considera ca nu i-au fost respectate drepturile?
Daca un pasager apreciaza ca i-au fost incalcate drepturile prevazute in Regulament, recomandam sa adreseze mai intai o reclamatie companiei aeriene in cauza.
In cazul in care nu este multumit de raspunsul primit sau nu a primit niciun raspuns, sa depuna o reclamatie la ANPC (daca incidentul a avut loc pe teritoriul Romaniei) sau la organismul national competent din tara in care a avut loc incidentul (completarea formularului de reclamatie in limba engleza).
Daca reclamatia se refera la un incident care nu a avut loc pe teritoriul Romaniei, dar pasagerul prefera (de exemplu, din motive lingvistice sau din alte motive) sa depuna reclamatia la ANPC, autoritatea noastra o poate transmite organismului compentent.
Reclamatiile se accepta numai in scris. Va recomandam sa completati formularul bilingv (romana - engleza) de reclamatie, la care sa atasati copii ale cartei de imbarcare, daca este cazul, sau ale biletelor ori ale corespondentei purtate precum si orice alte copii pe care le cosiderati relevante pentru cazul respectiv.
Reclamatia poate fi transmisa la sediile comisariatelor judetene pentru protectia consumatorilor sau la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti.
                                                                                                                                      sursa: ANPC

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri