Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Cerinte ISO 9001:2015 comentate. Tratarea riscurilor si oportunitatilor.
Adaugat la data de 31.05.2017

Cerita 6.1. Actiuni pentru tratarea riscurilor si oportunitatilor

Riscurile si oportunitatile sunt identificate si definite in raport cu obiectivele proceselor operationale. Din aceasta cauza existenta unui sistem de obiective clar definite constituie premisa esentiala pentru identificarea si definirea riscurilor / oportunitatilor.

Riscul reprezinta efectul incertitudinii asupra obiectivelor operationale.

Procesele operationale sunt supuse riscurilor/ oportunitatilor, dintre cele mai diverse. De aceea, riscul exista permanent, el insoteste toate procesele si se produce sau nu, in functie de conditiile care se creeaza.

Prin risc/ oportunitate se intelege elementul de incertitudine care poate afecta derularea unei activitati  care concura la realizare unui obiectiv.

Riscul/ oportunitatea trebuie definite foarte clar pentru a sti la ce ne referim.

Riscul/ oportunitatea nu se pot defini pornind numai de la o situatie judecata ca nesatisfacatoare. In primul rand, trebuie sa stim care este situatia satisfacatoare, apoi trebuie sa strangem o suma de fapte indiscutabile, sa le cautam cauzele si consecintele si, in final, sa propunem o solutie.

Riscul se poate spune ca este un fenomen care apare pe parcursul derularii proceselor operationale si care provoaca efecte negative sau pozitive (oportunitati) asupra proceselor operationale respective, prin deteriorarea calitatii rezultatelor asteptate.

La baza teoriei riscului se afla urmatoarele ipoteze:

Riscul/ oportunitatea sunt prezente in orice activitate si, respectiv, riscul influenteaza deciziile privind procesele operationale.

Atitudinea fata de risc este diferita si depinde de doi factori: marimea impactului si probabilitatea de a aparitie.

Modalitati posibile de evaluare a riscului/ oportunitatii:

- prin metode calitative, cand se va determina “utilitatea” rezultatelor activitatii asteptate si influenta pierderilor posibile asupra organizatiei;

- prin metode cantitative, cand se va evalua marimea impactului prognozat si probabilitatea producerii acestuia.

Riscul/ oportunitatea este o incertitudine, si nu ceva sigur. Prin urmare, atunci cand se identifica un “risc/ oportunitate” trebuie analizat daca nu este vorba despre o situatie existenta, care are un impact asupra obiectivului. De cele mai multe ori, situatia existenta reprezinta un risc materializat, adica unul care s-a produs. In niciunul din cazurile de mai sus nu mai este vorba despre un risc, ci despre o problema dificila, care trebuie gestionata sau despre o oportunitate care trebuie exploatata.

Nu constituie riscuri probleme (situatii, evenimente) care nu pot apare.

Riscurile sunt probleme care pot apare si nu probleme (situatii, evenimente) a caror aparitie este imposibila.

Detalii privind tratarea riscurilor si oportunitatilor, metodologii, registrul riscurilor si oportunitatilor, plan de tratare, modele completate si alte materiale gasiti in ghidurile noastre pentru implementare a cerintelor ISO 9001:2015, ISO 14001:2015.

 

ALTE STIRI
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri