Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Inspectie si certificare produse agricole
Adaugat la data de 26.06.2012

Producatorii, procesatorii si importatorii care sunt inscrisi in sistemul de agricultura ecologica trebuie sa respecte regulamente stricte daca vor sa foloseasca sigla si etichetarea UE sau identificari nationale echivalente. Pentru a asigura respectarea acestor reglementari, trebuie sa existe un sistem de inspectie la fel de strict.

Aceste controale trebuie desfasurate in fiecare stadiu al lantului agriculturii ecologice de productie si distributie, permitandu-va, dvs., ca si consumator, sa aveti incredere ca ati cumparat alimente ecologice, produse si controlate in conformitate cu regulile stricte europene care au ca scop respectarea mediului inconjurator si a bunastarii animalelor.

Inspectii
Este foarte important ca fiecare fermier, procesator sau importator din lantul de productie si distributie al agriculturii ecologice sa fie inspectat cel putin o data pe an pentru a se asigura respectarea Regulamentului.

Acest proces este supravegheat de fiecare Stat Membru UE, care este responsabil pentru stabilirea unui sistem de inspectii, realizat de autoritati competente pentru a asigura de respectarea cerintelor stabilite in Regulamentul privind agricultura ecologica.

Organisme de control

In aceasta calitate, fiecare stat membru al UE a desemnat un numar de autoritati publice si/sau organisme de inspectie private autorizate care sa efectueze inspectiile. Toate organismele de inspectie sau autoritatile de inspectie actioneaza sub supravegherea sau in stransa cooperare cu autoritatile centrale competente ale statelor membre. Fiecare stat membru raporteaza Comisiei UE cu privire la aceasta supraveghere sau cooperare. Organismele de inspectie private trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

•Trebuie sa fie acreditate conform cerintelor generale ale UE pentru organisme care opereaza sisteme de certificare a produselor;
•Trebuie sa fie aprobate si supravegheate de catre autoritatile competente ale statelor membre.
•Trebuie sa fie obiective fata de operatorii ce fac subiectul inspectiilor

Numerele de cod ale organismelor de control si ale autoritaților de control
De fiecare data cand este utilizata pe un produs, sigla ecologica a UE trebuie sa fie insoțita de numarul de cod al organismului sau al autoritații de control de care depinde operatorul care a efectuat cea mai recenta operație de producție sau de preparare.
 
 Formatul general al numarului de cod este AB-CDE-999, unde AB este codul ISO al țarii in care se efectueaza controlul, CDE este un termen care face legatura cu producția ecologica, precum „bio” sau org” sau „eco”, iar 999 este un numar de referința.

Statele membre atribuie un numar de cod fiecarui organism si fiecarei autoritați de control al produselor ecologice, care au primit aprobarea de a-si desfasura activitatea pe teritoriul lor. Acest numar de cod ar trebui sa se regaseasca pe fiecare eticheta a unui produs ecologic. Codul este un semn ca produsul pe care il cumparati a fost inspectat de organismul sau autoritatea de control, care garanteaza ca a fost produs sau procesat in concordanta cu cerintele Regulamentului UE privind productia ecologica.

In ceea ce priveste produsele importate, menționarea numarului de cod al organismului sau al autoritații de control este obligatorie numai daca este utilizata sigla ecologica a UE. Comisia Europeana este responsabila de atribuirea numerelor de cod organismelor si autoritaților de control care efectueaza inspecții in afara UE.

Inainte ca operatorii din sectorul ecologic sa poata incepe sa-si desfasoare activitatea sau sa obtina produse ecologice trebuie sa se inregistreze la o autoritate sau organism de inspectie si certificare din sistemul de agricultura ecologica din Statul Membru. Fermele lor si metodele de productie trebuie sa fie inspectate si recunoscute de organismul sau autoritatea de control. De asemenea, fermele ecologice trebuie sa parcurga o perioada de conversie, inainte de a-si vinde produsele ca ecologice.

Incalcarea reglementarilor si alte nereguli
In cazul in care iese la iveala faptul ca un operator a incalcat cerintele regulamentului si ale inspectiei, autoritatea/organismul de inspectie si certificare poate interzice operatorului sa-si comercializeze produsele ca ecologice.

Acolo unde apar iregularitati intr-un singur lot de productie, autoritatea sau organismul de inspectie are grija si garanteaza ca referirile, indicatiile si siglele indicand produse ecologice sa nu apara pe produsele din acel lot.

Sursa: ec.europa.eu

ALTE RESURSE
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri