Telefoane: 0314 20 53 48 (RCS-RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
Fax: 0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Eticheta ecologica in Romania
Adaugat la data de 01.03.2012

Hotararea Guvernului nr. 189/28 februarie 2002, publicata in Monitorul Oficial nr. 166/08 martie 2002 transpune Regulamentul (EC) NR 1980/2002 AL PARLAMENTULUI SI CONSILIULUI EUROPEAN DIN 17 IULIE PRIVIND STABILIREA SCHEMEI DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE COMUNITARE.
Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au impact redus asupra mediului, pe parcursul intregului lor ciclu de viata.
Etichetarea ecologica este o actiune voluntara, promovarea acestor produse contribuind la utilizarea eficienta a resurselor si la un nivel ridicat de protectie a mediului.
Solicitarile pentru acordarea etichetei ecologice sunt supuse platii unui tarif care acopera costurile necesare pentru procesarea solicitarilor de catre autoritatea competenta. In acest sens, nu exista nici un fel de taxe aplicate produselor ecologice.
Tariful pentru solicitarea acordarii etichetei nu include costurile pentru testarea sau verificarea produselor in procesul de evaluare a performantelor acestora, in conformitate cu criteriile specifice de acordare a etichetei ecologice. Costurile acestor testari si verificari se suporta de catre solicitantii etichetei ecologice.
Cine acorda eticheta ecologica?
-         Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor: autoritate competenta
-         Comisia nationala pentru acordarea etichetei ecologice: organ consultativ, format din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Autoritatii Nationale pentru protectia consumatorilor, Consiliului Concurentei, Institute de cercetare, cadre universitare si organizatii neguvernamentale.
 
Grupe de produse pentru care se aplica eticheta ecologica
Masini de spalat vase
Aparate frigorifice
Masini de spalat rufe
Detergenti pentru vase
Detergenti pentru rufe
Lacuri si vopsele pentru uz gospodaresc
Vopsele de interior si lacuri
Produse textile
Incaltaminte
Lenjerie de pat si camasi
Becuri
Hartie pentru copiere
Hartie pentru servetele
Hartie de toaleta
Role de hartie pentru bucatarie
Computere personale
Computere portabile
Saltele de pat
Amelioratori pentru sol si mediu de crstere
Produse de curatat pentru uz general si produse de curatat pentru instalatii sanitare
detergenti pentru spalarea manuala a veselei
 
Comisia Europeana lucreaza la elaborarea altor decizii privind acordarea etichetei ecologice pentru noi grupe de produse cum ar fi: mobila, campinguri, sapunuri si sampoane, jocuri, lubrifianti.
Exceptii:
a)      substante sau preparate clasificate ca fiind foarte toxice, toxice, daunatoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum si bunurilor fabricate prin procedee daunatoare pentru om sau pentru mediu si care pot dauna consumatorului in conditii normale de utilizare;
b)      produse alimentare, bauturi, produse farmaceutice;
c)      aparatura medicala destinata utilizarii in scopuri profesionale sau care este prescrisa ori utilizata de catre personal medical calificat, in conformitate cu legislatia in vigoare.

ALTE RESURSE
Produse
Niciun produs gasit
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile
Parteneri
Taguri